I första avsnittet av podden Sy och Sprätta pratar vi lite om vad vi har tänkt ta upp i den här podden, hur podden kom till och varför vi syr.
I väntan på att vi får all teknik att fungera, kan du klicka på länken för att lyssna på avsnittet.Saker vi pratar om!
Facebookgruppen Sy garderoben med en plan. 
En specialgrupp för dem som planerar och syr plagg till sin egen garderob enligt plan. Gruppen har krav på att man aktivt presenterar en plan (ca 6 plagg/säsong) och syr dessa plagg och sedan presenterar resultatet. Inaktivitet leder till att man får lämna gruppen. Det finns också flera andra sygrupper för dem som inte vill sy enligt en plan eller syr barnkläder mm.

Första bilden i inlägget är min (Saras) första plan och presentation hösten 2013. Som ni ser var den lite överambitiös och den rutiga klänningen, den vita t-shirten och den svarta stickade koftan fick flytta fram men alla plaggen blev av så småningom. Och en fotograf hade varit bra! Jag är betydligt bättre på att sy än att ta selfies.
 

Andra bilden är Fias färdiga vårkollektion från 2014, den med alla mönstrade plagg.
FBA betyder “full bust adjustment”. En mönsterändring man gör för att nästan alla mönster är gjorda för en byst med b-kupa och väldigt många kvinnor har större kupstorlek än så. Då ökar man vidden på mönstret endast över bysten och undviker på så sätt fula draglinjer på det färdiga plagget. Detta är en av de allra vanligaste mönsterändringar man gör för att få bättre passform på ett plagg.

Dreamy Weave Cardigan 


Alafoss lopi


Askews me dress 


Strumpbyxorna Alice av Marilla Walker

Pepernoot coat från Waffle patterns, som Sara håller på och syr just nu i brun fiskbensmönstrad ull (fast hon annars nästan bara syr i svart..)

Anna dress från By Hand London

Husqvarna pressarfot för dolt blixtlås
Cascade Duffle Coat från Grainline Studio


Facebook Sy och sprätta.
Instagram syochspratta
Mail syochspratta@gmail.com
Blogg syochspratta.blogg.se Kommentera

Publiceras ej